Hvad er Fortæl for Livet?

Fortæl for Livet er samtalegrupper, der består af 4-6 ældre deltagere og en gruppeleder. Gennem en møderække inviteres og guides deltagerne til at erindre, fortælle og lytte til betydningsfulde historier fra livet.

 

Fortæl for Livet skaber nye fællesskaber i alderdommen. Gennem et struktureret gruppeforløb udveksler ældre mennesker betydningsfulde livshistorier. Hensigten med Fortæl for Livet er, at deltagerne lærer sig selv og hinanden bedre at kende. Herved styrkes dels forståelsen af, hvem man er, mens man oplever at lære andre at kende på en dybere og mere indgående måde, end sædvanligt samvær giver anledning til. 

Mange ældre oplever at miste de mennesker, som har fulgt dem gennem livet, og som kender deres historie. Deres livsvidner. Identitetsoplevelsen kan svækkes, når vi mister mennesker, der har stået os nær. At dele sin livsfortælling kan skabe nye livsvidner. Når deltagerne i Fortæl for Livet deler livets betydningsfulde øjeblikke med hinanden, skabes nye bekendtskaber, som kan udvikle sig til venskaber og blive nære, varige relationer.

Fortæl for Livet i praksis

Fortæl for Livet-grupperne består af 4-6 ældre og en gruppeleder. Gruppen mødes over et antal gange, hvor gruppelederen fra gang til gang guider samtalen om livsfortællingerne, sørger for at alle bliver hørt og spørger ind til fortællinger, så de bliver vedkommende for hele gruppen. Livsfortællingerne er i centrum for samtalen. Undervejs opstår associationer hos de andre deltagere, og snart opdager man, at man har meget til fælles med hinanden.

Fortæl for Livet forløber som regel over 10 uger med et ugentligt møde. Møderne varer ca. halvanden time og foregår et hyggeligt og tilgængeligt sted i de ældres lokalområde.

Hvem deltager i Fortæl for Livet-grupper?

Fortæl for Livet er for alle ældre. Der er ingen aldersgrænse, men deltagerne er oftest fra 75 år og op. Grupperne findes på fx plejehjem, aktivitetscentre, væresteder og sociale cafeer. De arrangeres af frivillige og fx ansatte på plejecentre. Man skal være uddannet gruppeleder i Fortæl for Livet, før man kan starte en gruppe.

an

Fonden uddanner og superviserer nye gruppeledere. Initiativet til at starte nye grupper kommer ofte fra kommuner, som køber et Fortæl for Livet-kursus for medarbejdere og frivillige. For mere information om Fortæl for Livet kontakt Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Han har udviklet Fortæl for Livet®, er ansat i Fonden Ensomme Gamles Værn som projektleder og uddanner og superviserer nye gruppeledere landet over.

Fortæl for Livet er et socialt projekt hos Fonden Ensomme Gamles Værn.