[label was not found]

LIV 70+

Skribent Britta Sørensen tog til Lolland, Falster og øerne omkring for at portrættere, hvordan ældres liv tager sig ud. Projektet var et online-projekt med fokus på drømme, håb, ensomhed og det sociale liv blandt ældre mennesker.

Fra 2. maj til 1. september delte Britta dagligt portrætfotografier og citater om hverdagslivet blandt de ældre mennesker på Instagram og Facebook under navnet LIV 70+.

- Jeg vil skabe indsigt og nysgerrighed omkring gamle menneskers liv. Jeg vil fortælle, hvad der skaber glæde, og hvad der gør ondt. LIV 70+ minder os om gamle menneskers hverdagsliv i en digital verden, hvor mennesker over 70 år ikke er flest. Jeg håber, at projektet kan knytte bånd, fortæller Britta Sørensen.

Projektet foregik i Ensomme Gamles Værn. Britta Sørensen var projektleder. Der var bevilliget 400.000 kr. til formidling af fotos og fortællinger via digitale medier.

- Vi har lagt kræfter i LIV70+ for på en levende måde at formidle, hvor vidt forskellige ældre mennesker er. "Ældrebefolkningen" omtales oftest for unuanceret. Vi har valgt Lolland, Falster og øerne deromkring, fordi "Udkantsdanmark" også lider under stereotype forestillinger. Projektet skal skabe socialt kit i den forstand, at ældres liv bringes direkte ind i de yngre generationers hverdag via Facebook og Instagram. Usynliggørelse skaber afstand - ude af øje, ude af sind. LIV70+ skal få yngre til at interessere sig for ældre også i deres egen omgangskreds, siger Christine E. Swane, der er direktør for Ensomme Gamles Værn.

LIV 70+ viser den drivkraft, mennesker på 70-80-90-100 år har i sig. Hvad optager dem? Hvad har de på hjerte?

Du kan læse et par af portræthistorierne herunder, eller følge et af linkene i højre side for at læse alle portræthistorierne.

2. august 2016
2. august 2016

 

 

Jeg kan bedst li' at se SønderjyskE spille, for jeg kan rigtig godt li' min morfar, og han holder med SønderjyskE. Det gør jeg også. Morfar er sød og en god ven. Jeg kan godt li' den måde, han siger ting på. Han tager det stille og roligt. (9 år og 78 år)

 

 

 
 

 

5. maj 2016
5. maj 2016

Jeg gik for nogle år siden op til min læge for at blive undersøgt. Du ved, når først konen er død af kræft, så har man det i hovedet. Han kiggede på mig og sagde: Dig? Du er ligesom en gammel Ford '29. I er samme årgang og ikke til at slide op. (86 år)

 

4. maj 2016
4. maj 2016Det har altid været mig en glæde at få børn til at forstå noget, de ikke kunne i forvejen. Og give dem selvtillid. Hvis man ikke har det, kan man ikke lære noget. Jeg har været lærer hele mit liv, og nu bruger jeg nogle timer hver uge på lektiehjælp til unge asylansøgere. De går til dansk 1, 2 og 3 og skal bestå en prøve på hvert niveau. Så kommer de her med deres lektiebøger, og de går meget op i det. Jeg er gammel matematiklærer, og det er utroligt givende at prøve at få dem til at forstå, hvordan det hænger sammen. Simon er kommet rigtig langt. For to måneder siden kunne han næsten ingenting. Og jo, jeg roser en hel del, hvilket de er glade for. Lige så snart jeg kan mærke, de har forstået det, siger jeg: Nej, hvor er det flot!  - men jeg skamroser ikke. Efter sådan en dag er jeg træt, når jeg kommer hjem, men mens det står på, føler jeg, at jeg lever.  (81 år)