Print Mail
Download PDF

Klik på pdf ikonet ovenfor for at se hele specialet.


En deltager siger om oplevelsen med at dele sin historie i Fortæl for Livet:

Man har jo gået med det alene, før i tiden. Og man tænkte, det siger man ikke til nogen. For udadtil siger man jo ikke sådan noget, og hører ikke sådan noget. Her har man jo tillid til dem, man sidder med. De har jo samme historie, men de har det bare på en anden måde. Og så er det så, at man kan lukke op for det, der har pint en i mange år.


[label was not found]

Fortæl for Livet

Kandidatstuderende på Psykologi, Københavns Universitet, Morten Hedelund og Andreas Nikolajsens speciale Fortæl for Livet (fra 2013) beskriver, hvad der sker, når ældre mødes i særlige samtalegrupper, og hvordan sociale forbindelser mellem ældre opstår, når de beretter om egne oplevelser, samt lytter til andres livsfortællinger.

Når man bliver ældre følger en risiko for narrativ ensomhed, et resultat af at miste vidner til ens egen livsfortælling. Fortæl for Livet har til formål at fastholde gamle og muliggøre nye forståelser af de vigtige livsfortællinger, samt at mindske ældres oplevelse af ensomhed, ved at skabe et rum for nye sociale relationer. 
Morten Hedelund og Andreas Nikolajsen blev støttet med hver 25.000 til arbejdet med specialet.

Andreas Nikolajsen står i dag for Fortæl for Livet ® i Ensomme Gamles Værn. Gruppelederkurser i Fortæl for Livet ® kan købes af kommuner og organisationer og udbydes til omkostningspris, idet de indgår som socialt projekt i Ensomme Gamles Værns arbejde med at bekæmpe ensomhed.