Print Mail

Nyhedsmail august 2015

Kære læser

HVEM tog  Ruth, Margit, Mogens og Carl  på FERIE  med? 

For de fleste er ferien slut. Andre mærkede slet ikke, at det var ferietid. Kristeligt Dagblad satte over sommeren fokus på "Etik i sommerlandet". Her skrev jeg et indlæg om at holde ferie med ældre familiemedlemmer. Jeg brugte mine oplevelser med min egen mor. Her er et kort uddrag: 

"Da vi for fire år siden skulle ni personer til Holland, var der endnu ikke store hensyn at tage til fru Swane senior. Jeg tog i god tid ind til min mor, hjalp med den sidste pakning, og vi kunne i ro og mag tage metroen til lufthavnen med blot hendes kuffert. Min mand og seks unge skulle slutte sig til os ved indtjekningen. Det gik storartet, lige til jeg ville tjekke min mor og mig selv ind og bad om hendes pas. Pas?!? Allerede her burde jeg nok have tænkt Alzheimer! Men jeg fik parkeret min mor, der gudskelov kunne huske præcist, hvor passet lå, taxi tur-retur, og vi nåede hele flokken afsted til Holland.

Det ville ikke kunne lade sig gøre i dag. Min mor har nu ret fremskreden Alzheimer, bliver forpustet og går dårligt. De sidste års ferier har gået til rejsemål i Frankrig og Irland, som min mor husker fra rejser med min far. Vi har forud kunnet glæde hende uendeligt mange gange ved at fortælle om den planlagte ferie: Skal jeg med? Lige lykkelig er hun blevet hver eneste gang, hvor svaret var ja. Tænk at kunne give og modtage den samme gave så mange gange!"

Læs hele artiklen, som blev bragt den 21. juli.
 

Gamles medievaner

dame læser avis

Sommeren 2015 vil i hvert fald blive husket for et par regnvejrsdage … og det har passet mine forskningsplaner fortrinligt. Jeg har arbejdet intenst med "Medier i plejehjemsbeboeres hverdagsliv". Projektet er en del af "Aldring og alderdom i medierne og ældre menneskers mediebrug", som er finansieret af Velux Fonden. Jeg er ved at undersøge, hvordan gamle mennesker håndterer, når teknologi bliver for vanskelig og bogstaverne for små - hvilke behov og interesser har de?

Du kan få et indblik i min empiri ved at snuse til et par lydoptagelser og fotografier fra mine feltstudier. De er sat sammen til en lille film.
 

De bedste hilsner

Christine E. Swane
Kultursociolog, direktør for Ensomme Gamles Værn

Christine Swane_ny

 

NEW English website

Organisationer og forskere, der ikke kan orientere sig i en verden bygget af danske ord, har fået det nemmere, efter at Ensomme Gamles Værn har fået oversat hjemmesiden til engelsk.

Engelsktalende kan nu orientere sig i vores menuer og læse mere om vores forsknings- og formidlingsprojekter, der har fået introducerende engelske tekster. Tanken er, at links kan deles vidt og bredt - sågar over Atlanten. Brug muligheden - Just do it!

screenshot egv engelsk

 

Blachman-effekten og  ensomhed  på DR

Også DR satte i foråret fokus på ensomhed med en stor kampagne sammen med Folkebevægelsen mod Ensomhed, som Ensomme Gamles Værn selvfølgelig var med i, bl.a. I programmet "Luk mig ind - det er Blachman". Kampagnen bragte synlighed, men hvilken effekt har det store arbejde egentlig haft? DR's egen undersøgelse viser, at synligheden fik folk til at tale sammen. 23 % har talt om ensomhed på baggrund af udsendelserne! 80 % så kampagnen som relevant. De tal er vand på Ensomme Gamles Værns over 100 år gamle mølle.

Tallene fra DR's undersøgelse af kampagnen vedr. ensomhed:

77 % har bemærket DR's tema.
52 % siger, at DR's tema har givet dem ny viden.
23 % siger, at DR's tema har medført, at de har talt med andre om ensomhed.
31 % siger, at DR's tema har medført, at de har tænkt mere over andres ensomhed.
80 % synes, det er relevant, at DR sætter fokus på ensomhed.

 stue


Lykken
 er

… når vi er sammen! Det viser rapporten "Velstand og Velfærd - hvor rige og tilfredse er danskerne?", som Rockwool Fondens Forskningsenhed og Danmarks Statistik står bag:"Det er de sociale relationer, der er de mest betydningsfulde for både mænd og kvinders almindelige tilfredshed, hvorefter følger tilfredshed med boligforhold og tilfredshed med fritidens omfang. Tilfredshed med den økonomiske situation betyder mindre for både kvinder og mænds almindelige tilfredshed."

Undersøgelsen bygger på anbefalinger fra FN og OECD om at supplere nationalregnskabernes økonomiske mål for velstand med nye mål for velfærd. Der bliver således sat spørgsmålstegn ved, om indkomst er et dækkende mål for velfærd. 

"Velstand og Velfærd - hvor rige og tilfredse er danskerne?" udkom i juni og omtales bl.a. i Rockwool Fondens forskningsenheds nyhedsmail.
 

 to gamle hånd i hånd