Print Mail

Socialt udsatte føler sig tidligt gamle

"Jeg føler, jeg er 70 år, når jeg står op om morgenen … og når der er gået et par timer, og jeg har fået diverse sager indenbords, så er jeg jo 20 år igen. Så ja, jeg synes ikke, det er alt for fedt. […] Så når jeg står op om morgenen, så mine knæ og hofter og ryg de værker, og det knirker, og det brager."

Daniel på 37 


46-årige Birgit fortæller på samme måde, at hun nogle gange føler sig ret gammel, og at det er de mange sygdomme og helbredsproblemer, hun lider af, der gør hende gammel. Hun frygter for sin fremtid.


Socialt udsatte bliver tidligt gamle

Rådet for Socialt Udsatte har undersøgt bl.a. hjemløses helbred og livsvilkår. Undersøgelsen viser, at fysisk og psykisk slid medfører, at socialt udsatte mennesker føler sig gamle længe før de når pensionsalderen.

I 2008 udkom rapporten SUSY UDSAT - sundhedsprofil for socialt udsatte i Danmark 2007, som viste, at socialt udsatte grupper, defineret som hjemløse, alkohol- og stofmisbrugere, sindslidende og prostituerede, på alle mål for sundhed og sygdom er markant dårligere stillet end andre danskere. De har et dårligt helbred og et elendigt liv med isolation og selvmordstanker. Rapporten er baseret på en registerundersøgelse og spørgeskemabesvarelser fra i alt 1290 personer i mere end 40 danske byer.

I begyndelsen af 2009 udkom rapporten "Dårligt liv - dårligt helbred". Rapporten er baseret på kvalitative interview med 25 socialt udsatte med tilknytning til herberger, væresteder, natcaféer og andre sociale tilbud i København, Aalborg og Sakskøbing. Deltagerne er aldersmæssigt fra 25 til 62 år. Ingen er derfor gamle i ordets gængse forstand. Men flere fortæller, hvordan de føler sig gamle, fordi kroppen gør ondt og helbredet svigter.

Typisk for de ældre interviewpersoner med et alkoholmisbrug er også skader forårsaget af fald. De har problemer med balancen og har svært ved at gå. Kaj, der har sår og ar over det meste af kroppen efter en række fald, siger: "Jeg går og falder og falder og falder". Han må ofte kravle rundt, indtil nogen kommer og hjælper ham op, fordi han ikke har kræfter i sine arme og ben til selv at kunne komme op.